In uw eigen huis kunt u flink wat energie besparen. Naast dat het goed is voor het milieu bespaart dit op jaarbasis ook geld. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die u zelf kunt treffen om energie te besparen in huis. Sommige van deze maatregelen zijn helemaal gratis. Andere maatregelen om in uw woning energie te besparen vragen soms eerst een investering. Deze investeringen zijn vaak al verrassend snel terug verdiend. In dit artikel bespreken we hoe u zelf energie en geld kunt besparen en geven we tips voor een energie neutrale woning.

Eigenschappen van een energieneutraal huis

De eigenschap van een energieneutraal huis is dat de energie die je in dit huis verbruikt gelijk is aan de energie zie je zelf opwekt door middel van duurzame bronnen. Het opwekken van duurzame energie is iets wat u zelf kunt doen. Denk hierbij aan zonne-energie door het plaatsen van zonnepanelen op het dak, windenergie, aardwarmte gebruiken met een warmtepomp of bijvoorbeeld biogas.

Hoe kun je energie besparen?

Om in huis energie te besparen zijn er een aantal maatregelen die u zelf kunt treffen. Een van de energiebesparende maatregelen die u zelf kunt treffen is het aanschaffen van een warmtepomp. Dit is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel waarmee u per jaar flink bespaart op uw huidige ketel. Naast het kiezen voor een warmtepomp geven wij een aantal energie bespaartips voor in uw eigen woning!

7 tips voor een energieneutraal huis

Om uw woning energieneutraal te maken, zijn er een aantal dingen die u eenvoudig zelf kunt doen. We zetten 7 tips op rij:

1. Gebruik slimme lampen
Het gebruik van een slimme lamp zorgt er voor dat er in uw huis niet onnodig lampen blijven branden. Aangezien 1 op de 10 mensen het licht niet uit doen wanneer hij/zij een ruimte verlaat is dit zonde. Zorg er daarnaast voor dat de lampen in uw huis vervangen worden voor led- of spaarlampen.

2. Check voor energievreters

Zoals hierboven beschreven zijn gloeilampen echte energievreters en moeten deze worden vervangen door led- of spaarlampen. Voorkom het gebruik van oud witgoed. Zo zijn koelkasten, wasmachines, drogers en vriezers die ouder zijn dan 10/15 jaar echte energievreters.

3. Slim verwarmen

Verwarm niet je gehele huis. Zorg ervoor dat je de verwarming uit draait in de ruimtes in huis waar u niet bent. Zorg er daarnaast voor dat u de deuren dicht houdt zodat de warmte in de ruimte blijft. Dit kan u al snel €370 besparen op jaarbasis. Wanneer u uw thermostaat in de nacht op 15 graden zet, bespaart u per jaar al €150. Een kleine aanpassing met een hoog rendement.

4. Voorkom sluipverbruik

Wat is nu precies sluipverbruik? Dit is het energieverbruik van apparaten terwijl deze in stand-by modus staan. Dit zorgt voor onnodig veel energieverbruik. Per jaar kan dit oplopen tot 450 kWh en kost €100. Deze apparaten moeten dus helemaal worden uitgezet of kunnen worden aangesloten op een stekkerdoos. Zo kunt u door middel van het uitschakelen van deze stekkerdoos de apparaten helemaal uitzetten.

5. Gebruik energiezuinige apparaten

Tegenwoordig gebruiken elektrische apparaten een stuk minder energie dan oudere apparaten. Deze nieuwe apparaten hebben vaak een energielabel met A+++. Zorg er, waar mogelijk, voor dat oudere elektrische apparaten worden omgewisseld voor een energiezuinige vervanger.

6. Gebruik een slimme thermostaat

Echt besparen op uw energierekening is toch besparen op uw verwarming. De perfecte oplossing hiervoor is het gebruik van een slimme thermostaat. Deze schakelt automatisch de verwarming uit
wanneer u slaapt of wanneer u er niet bent en zet deze lager wanneer dit uitkomt. Het gebruik van een slimme thermostaat levert u al snel €150 per jaar op.

7. Isoleer uw huis

Een aspect in huis waar u op kunt besparen is het isoleren van de woning. Zo kunt u warmteverlies tegengaan waardoor u bespaart op uw verwarming. Je kunt dit doen door gebruik te maken van dakvloer en muurisolatie. Dit wordt over het algemeen gedaan door een specialistisch bedrijf. Zelf kunt u tochtstrips plaatsen op plekken waar het tocht.

Zelf wonen in een energieneutraal huis

Wanneer u kiest voor een nieuwbouwwoning is het een stuk gemakkelijker. Hier kunt u zelf kiezen voor een woning die al energieneutraal is. Met een aantal opties die u zelf nog kunt toevoegen zorgt u ervoor dat deze woning voldoet aan alle eisen om energieneutraal te zijn. Zo heeft u een duurzame woning. Door het gebruik van zelf opgewekte energie in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen kunt u er voor zorgen dat ook elektrische huishoudelijke apparaten worden voorzien van duurzame energie. Naast het aanschaffen van een warmtepomp kunt u kiezen voor energiezuinige airconditioning. Deze airconditioning kunt u laten draaien met behulp van uw warmtepomp. Door het gebruik van een energiezuinige airconditioning draagt u bij aan een klimaat neutrale woning. Dit omdat u op deze manier geen gas verbruikt voor het verwarmen van uw woning.

Energiebespaarlening

Om te kunnen voldoen aan alle energiebesparende maatregelen kun je gebruik maken van een Energiebespaarlening. Met deze lening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende maatregelen als het aanschaffen van een warmtepomp, isolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze lening wordt aangeboden voor VvE en komt vanuit Nationaal Warmtefonds.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Bent u van plan om energiebesparende maatregelen te treffen in uw huis? Dan kunt u gebruik maken van subsidie die u hierbij ondersteunt. Een subsidie waarvan u gebruik kunt maken is:
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE De subsidie energiebesparing eigen huis helpt u bij het realiseren van duurzame projecten. Hierbij kunt u denken aan isolatie van dak en muren of bijvoorbeeld dubbelglas in uw woning. Deze subsidie bestaat uit drie onderdelen waarvan u apart gebruik kunt maken:
– De advieskosten van energieadvies van uw woning. Denk aan bijvoorbeeld een meerjarenonderhoudsplan.
– Advieskosten voor het plaatsen van een laadpaal voor uw elektrische auto.
– De uitvoeringskosten van 2 energiebesparende isolatiemaatregelen.

Wat is een nul op de meter woning?

Een nul op de meter woning is een woning die net zoveel duurzame energie opwekt, door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen, als dat het zelf verbruikt. Met deze duurzaam opgewekte energie kunt u uw warmtepomp, energiezuinige airconditioning en andere duurzame apparaten laten draaien. Op deze manier houdt u een nul op de meter over.

Energielabel, energie-index en EPC-waarde

Tot slot, zijn er aantal begrippen waarmee u kunt meten of u voldoet aan de voorwaarden voor het hebben van een energie neutrale woning: energielabel, energie-index en de EPC-waarde.

Energielabel

Een energielabel geeft overzichtelijk weer wat u zelf nog kunt verbeteren aan uw eigen huis. Een energielabel wordt aangeduid met een letter van A t/m G. Zo is een energielabel met de letter G slecht geïsoleerd. Wanneer dit het geval is kunt u ervoor kiezen om beter te isoleren met behulp van hoogwaardig glas, dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Verder kunt u hier kiezen voor het installeren van een warmtepomp om bij te dragen aan duurzame energie. Een energielabel is een verplichting bij zowel verkoop als verhuur van een woning.

Energie-index

De energie-index is een waarde die de energieprestatie van een bestaande woning weergeeft. Om de energie-index te meten worden er 150 kenmerken van de woning meegenomen. Hierna krijg de
woning een waarde van < 0,6 t/m > 2,7. Wanneer u van plan bent om uw woning te optimaliseren op het gebied van energie kun je er voor kiezen om een energie-adviseur in te schakelen. Zij kunnen een energie-index voor u opstellen. Een energie-index is mogelijk bij zowel verkoop als verhuur van een woning.

EPC-waarde

De EPC-waarde, ook wel Energie Prestatie Coëfficiënt, is bedoeld voor degene die uw nieuwbouw woning gaat bouwen. Dit zijn energiezuinige maatregelen waar een nieuwbouw woning minimaal aan moet voldoen. De EPC-waarde is een getal dat aangeeft hoeveel energieverbruik er is per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m2). Dat wil dus zeggen dat hoe lager de score is, hoe minder
energieverbruik er nodig is om de woning te verwarmen.