gratis High Angle Shot Van Suburban Neighborhood Stockfoto

Minder tocht, minder kou, minder vocht/schimmel en flink wat energiebesparing. Het isoleren van uw huis is altijd een goed idee. Wij vertellen u over de directe voordelen die u kunt ervaren na het isoleren van uw huis.

 

Wat is isolatie?

Isoleren houdt in dat er iets afgezonderd of afgesloten wordt. In het geval van isolatie van uw huis betekent dit dat er een scheidingslaag wordt aangebracht aan de woning waarbij er moeilijker warmte of kou het huis kan binnendringen of aan kan ontsnappen. Het kost daardoor minder energie om bijvoorbeeld in de winter uw woning op te warmen om dat een groot deel van de warmte behouden blijft. En in de zomer werkt dit juist precies andersom. Dan blijft de koele lucht gemakkelijker binnen en houdt het de warme buitenlucht makkelijker buiten.

 

Voordelen van het isoleren van uw huis

Het isoleren van uw huis heeft vele voordelen. Denk aan het besparen van energie en een beter wooncomfort. Wij zetten de verschillende voordelen van een geïsoleerd huis op een rij:

● Een goede isolatie zorgt voor lagere stookkosten omdat de kou beter buiten blijft en de warmte beter binnen
● Het wooncomfort zal toenemen
● U zal geen last meer ervaren van vochtproblemen en schimmel in uw woning
● Isolatie is goed voor het milieu
● Er zal minder geluidsoverlast zijn vanwege het isolatiemateriaal
● Als u een niet-geïsoleerde woning isoleert, wordt uw woning meer waard
● U kunt subsidie ontvangen

Bovenstaande voordelen zullen er wellicht voor zorgen dat u geïnteresseerd raakt in het isoleren van
uw eigen woning. Echter is het goed om eerst te kijken of uw woning geschikt is voor isolatie.

 

Is mijn woning geschikt voor isolatie?

Er zijn een aantal punten om op te letten als u wilt weten of uw huis geschikt is voor isolatie. Vaak zijn oudere woningen (gebouwd tussen 1925 en 1980) niet zo goed, of helemaal niet geïsoleerd zoals de nieuwe woningen die tegenwoordig worden gebouwd. Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden en welke dit zijn is per woning verschillend.

 

Woningen met een bouwjaar voor 1925

Woningen die meestal wel een spouwmuur bevatten, zijn woningen die tussen 1925 en 1980 zijn gebouwd. Tijdens de bouw in die tijd, werd er nog geen isolatiemateriaal in deze spouwmuren geplaatst. Het kan dus zomaar eens zijn dat uw woning een niet-geïsoleerde spouwmuur heeft. Dit is zonde want er gaat veel warmte verloren bij een niet-geïsoleerde spouwmuur. Daarom is bij dit soort woningen een spouwmuurisolatie een uitkomst.

Woningen die na 1980 zijn gebouwd, hebben in de meeste gevallen wel isolatie. Toch is het verstandig om dit zeker te weten. Is dit niet het geval dan is het raadzaam om even goed uw huis te isoleren.

 

Hoe isoleer ik mijn eigen huis?

Als u erachter bent of u uw huis kunt isoleren, is het goed om te onderzoeken welke manieren van isolatie er zijn en welke voor uw huis het beste gebruikt kan worden. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen de verschillende manieren.

● Minerale isolatiematerialen zoals steenwol en glaswol
● Natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulosevlokken, kurk, riet, schapenwol, houtsnippers, kleikorrels, kokosnoot, stro en vlas
● Synthetische isolatiematerialen: polyurethaan (PUR), polystyreen of piepschuim (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS), en polyisocyanuraat (PIR).

Naast de verschillende isolatiematerialen, zijn er ook verschillende manieren om een huis te isoleren. Namelijk door: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en kruipruimte isolatie.

 

Wat kost het isoleren van een huis?

Uw woning isoleren levert enorm veel voordelen op en de juiste isolatie draagt bij aan een positief energielabel. De kosten van het isoleren van een woning is afhankelijk van de soort isolatie en de materialen waar u voor kiest. Kiest u voor volledige woningisolatie dan is het de moeite waard om u te verdiepen in de subsidies die daarvoor worden gegeven.

 

Subsidie voor een huis isoleren

Per 1 januari 2021 kan er op grond van ISDE een subsidie worden gegeven voor het isoleren van een woning. Het gaat hier om subsidies die verstrekt worden aan woningeigenaren die dankzij een
bouwbedrijf isolatie materialen laten aanbrengen zoals spouwmuurisolatie of vloer isolatie. Het is hier zaak dat u kiest voor één of meer typen energiebesparende isolatiemaatregelen bestaande uit de volgende factoren:

● Dakisolatie
● Gevelisolatie
● Glas, kozijnpaneel en muurisolatie
● Spouwmuurisolatie
● Vloer- of bodemisolatie.
Met alle informatie die vandaag de dag bekend is over woningisolatie en de energie- en kostenbesparing ervan, is woningisolatie iets dat aan iedere woningeigenaar aan te raden is. Niet alleen profiteert u van kostenbesparing maar gaat uw leef comfort omhoog dankzij een omgeving die aangenaam is in warmte en geen hoge luchtvochtigheid/schimmel bevat.