Warmtepomp
Verwarmen op een energiezuinige manier is kiezen voor de warmtepomp.
Verwarmen op een energiezuinige manier is kiezen voor de warmtepomp. U draagt niet alleen bij aan uw eigen energierekening, zeker in combinatie met zonnepanelen van Bestair, maar ook aan ons klimaat. Een goede warmtepomp kunt u zomers ook gebruiken als airconditioning. De zgn. lucht warmtepomp, snel, eenvoudig en automatisch in te stellen op de door u gewenste temperatuur. Last van vocht, dat is door gebruik van de warmtepomp ook geheel in control.
Warmtepomp info: prijs, rendement & subsidies
De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een bedrijf of woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel!
Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: koude wordt daarbij opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper.
Een warmtepomp haalt op dezelfde werkwijze gratis warme lucht uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de lucht, water en aarde enorme massa’s warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is deze warmte die gebruikt wordt om de woning te verwarmen.
Met een warmtepomp heb je al snel een rendement van 4 of meer. Voor elke euro elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, krijg je dus warmte terug ter waarde van 4 euro. Je zal dan ook slechts 1/4de van de opgeleverde warmte moeten betalen onder de vorm van elektriciteit. Het merendeel, 3/4, haal je gratis en voor niets uit de natuur.
Warmtepomp/airconditioning combi tot 85% energiebesparing.
Een voordelige en beste werkenden warmtepomp met mooi rendement is het lucht-lucht systeem. Net zoals bij een lucht-watersysteem wordt de warmte uit de lucht gehaald. De gegenereerde warmte zal echter niet verbonden worden met de centrale verwarming maar wel rechtstreeks aangesloten worden op de unit van de airconditioning, verwarmen en koelen in één.
Dit type warmtepompen wordt vaak gebruikt als verwarming en kan ook ingesteld worden als airconditioning tijdens de warme zomermaanden.
In Nederland kan je voor warmtepompen aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), zowel op nationaal als gemeentelijk niveau. De voorwaarden verschillen per maatregel en regio.
We komen langs met de modellen en bespreken gelijk de mogelijkheden.