Bron: RTL Nieuws

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5257669/gasrekening-energierekening-overstappen-prijsstijging-gas-winter

Stijgende energieprijzen zorgen voor grote schrik bij mensen waarvan hun energiecontract nu afloopt. De gasprijzen gaan momenteel door het dak, en dat betekent een flink hogere rekening. Wat moet je als consument nu doen?

1. Check de looptijd van je contract

Als je van energieleverancier wisselt, hoef je dat niet pas te doen als je contract bij de oude leverancier afloopt. Afhankelijk van het bedrijf kun je 75 dagen tot zes maanden van tevoren wisselen.

Je kunt dus nu alvast een contract afsluiten voor een contract dat in december ingaat. Maar dan sluit je het af voor de huidige prijzen en dat is veel gunstiger dan de prijs die in december zal gelden, zegt Sanne de Jong, business unit manager bij Gaslicht.com, een site waar je energieprijzen kunt vergelijken.

2. Denk goed na over welk contract je wilt

Wil je graag zekerheid, dan kan je het beste kiezen voor een contract met een looptijd van meerdere jaren, bijvoorbeeld drie of vijf jaar. Die prijzen zijn meestal lager, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

“Leveranciers willen zeker weten dat ze genoeg geld vragen, daarom is een éénjarig contract vaak duurder. Maar als je kiest voor een meerjarig contract, en de prijzen gaan tóch dalen, dan zit je met een relatief duur contract”, aldus Donat.

Sommige mensen kiezen daar toch voor, omdat ze zekerheid willen, legt Donat uit. Als je vaste contract nu afloopt, dan kan je er ook voor kiezen om te blijven hangen in het variabele tarief. Doorgaans worden die tarieven twee keer per jaar verhoogd, namelijk op 1 januari en op 1 juli.

“Maar sommige leveranciers verhogen nu tussentijds al de tarieven”, aldus de Consumentenbond. “Heel ongebruikelijk, maar in deze markt gebeurt het toch.”

3. Denk goed na over de looptijd van een nieuw contract

De huidige situatie op de gasmarkt is zo verdeeld, dat experts geen eenduidig antwoord hebben. Want moet je dan nu een contract voor drie jaar afsluiten, om zo goedkoper uit te zijn?

Dat adviseert De Jong niet. Want over drie jaar kunnen de prijzen weer een stuk lager liggen. Zij adviseert een contract voor 1 jaar af te sluiten.

“Mijn verwachting is dat de prijzen na de winter weer stabieler worden”, zegt Joris Kerkhof, domeinmanager energie bij Independer. “Dan is namelijk de druk van ketel.” Daarom is zijn advies: “Als je nu een contract moet afsluiten, kies dan voor een kortlopend contract.”

Waarom is gas zo duur?

Na een relatief strenge winter zijn onze gasvoorraden niet voldoende aangevuld. De buffers zijn gemiddeld voor net iets meer dan de helft (58 procent) gevuld, terwijl ze nu – met de komende winter voor de deur- al bijna vol hadden moeten zitten (82 procent).

Het tekort aanvullen met gas uit Groningen kan niet, nu daar de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

En gas uit het buitenland is duur. De vraag naar gas neemt namelijk wereldwijd toe nu de economie weer aantrekt.  Bovendien moet gas uit bijvoorbeeld Rusland worden bewerkt voor gebruik, en dat kost ook geld.