Gratis stockfoto met alternatieve energie, appartement, architectuur Stockfoto

Een duurzaam huis is zowel goed voor het milieu als voor uw eigen portemonnee. Wanneer er wordt gekeken naar verschillende manieren van besparen is het besparen op de energierekening iets wat er ver bovenuit springt. Er zijn verschillende aspecten die bijdragen aan een duurzaam huis. Om u hierbij zo goed mogelijk te informeren beschrijven we welke stappen u kunt zetten en waar u moet beginnenom een duurzaam huis te krijgen. Een duurzaam huis vraagt vaak wel een investering. Naast dat u deze na een aantal jaar terug zal verdienen zijn er hier ook aan subsidies voor.

 

4 stappen voor een duurzaam huis

● Voor een duurzaam huis is het belangrijk om te zorgen voor goede isolatie. Denk hierbij aan gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Lees alle isolatie informatie op onze website.
● Met een warmtepomp stapt u over van gas naar stroom. Een warmtepomp gebruikt verschillende bronnen om warmte te onttrekken en zet dit om naar warmte. Zo kunt u uw huis verwarmen op een duurzame manier.
● Met het gebruik van zonnepanelen kunt u uw eigen duurzame energie opwekken. Deze zonnepanelen zetten het zonlicht om naar bruikbare energie voor uw duurzame huis. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de warmtepomp laten draaien.
● Goede airconditioning in huis is van enorm belang. Voor een gezonde leefomgeving in uw huis is het belangrijk dat er een continue stroom is van schone lucht. Met airconditioning kunt u het leefklimaat in huis volledig regelen. Wanneer u een airconditioning combineert met een warmtepomp is dit ook nog eens energiezuinig.

 

Waar begint u richting een duurzaam huis?

1) Check als eerste stap altijd eerst de isolatie in huis. Dit kunt u laten doen door een specialistisch bedrijf, maar ook zijn er verschillende checklisten waarmee u zelf uw isolatie kunt checken.
2) Waar nodig kunt u als vervolgstap de isolatie gaan aanbrengen waar dit nodig is. Dit kan zijn in de vloer, dak, muren en/of gevel.

3) Vaak zijn er al kleine aanpassingen die u zelf kunt toepassen. Denk hierbij aan tochtstrip voor ramen en deuren, radiatorfolie en brievenbusborstels. Makkelijke aanpassingen die toch rendement opleveren.
4) Kies wanneer u een nieuwe keuken gaat aanschaffen of uw bestaande keuken gaat verbouwen, voor inductie. Op deze manier stapt u van gas naar elektriciteit over wat bijdraagt aan een duurzaam huis.

Subsidies voor een duurzaam huis

Wanneer u wilt investeren in een duurzaam huis zijn er een aantal subsidies die u hierbij kunnen helpen:
– Voor het isoleren van dak, ramen, muren en ramen is er de landelijke subsidie voor isolatie. Deze subsidie bestaat uit een vast bedrag dat geldt per vierkante meter. Zoals beschreven is de combinatie met een warmtepomp een duurzame keuze. Wanneer u ervoor kiest om te isoleren in combinatie met een warmtepomp kunt u tot wel 30 procent gesubsidieerd krijgen. Arbeidsloon op isolatie wordt gerekend als 9 procent. Dit is het lage BTW tarief wat wordt gehanteerd.
– Voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler kunt u eveneens een landelijke subsidie aanvragen.
– Voor de aanschaf van zonnepanelen kunt u via de belastingdienst uw BTW terugvragen. Dit scheelt dus al 21 procent op de aanschafprijs.
– Met de SEEH subsidie (subsidie energiebesparing eigen huis) kunt u als VvE subsidies ontvangen voor energiebesparende maatregelen in en rondom uw huis.

Een duurzaam huis krijgt u zo!

Er zijn dus veel verschillende maatregelen die u kunt treffen op te werken aan een duurzaam huis. Vaak vergt dit vooraf een investering die u binnen een aantal jaar weer heeft terugverdiend. Samen met de subsidies die beschikbaar zijn gesteld krijgt u zo een duurzaam huis!