Bron: NOS
https://nos.nl/collectie/13880/artikel/2400696-eerste-consumenten-krijgen-hoge-energierekening-ik-kon-het-niet-geloven

De eerste consumenten die een hogere energierekening hebben gekregen vanwege de hogere gasprijs zijn zich rot geschrokken. Meerdere energiebedrijven hebben voor een deel van hun klanten de prijzen voor energie tot 60 procent verhoogd.

“Ik schrok, ik heb een variabel tarief en mijn maandbedrag gaat omhoog van 116 euro naar 196 euro”, zegt Erik Wesselius uit Bennekom. Hij is aangesloten bij leverancier Om, die de prijzen voor mensen met een variabel contract bij uitzondering per november verhoogt.

“Een verhoging van 80 euro per maand, dat is een kleine 1000 euro per jaar”, zegt Wesselius. “Daar kun je een weekje van op vakantie.” Hij had niet gedacht dat zijn tarief zo snel zou stijgen. “Je hoort het, je leest het en denkt, het zal wel. Er is iets aan de hand maar wat eigenlijk, want ik zie nog niks om me heen. En dan krijg je zo’n brief en dan wordt het heel concreet.”

Kan niet kloppen

De prijs voor gas is de afgelopen maanden, en vooral de afgelopen weken, hard gestegen. De meeste huishoudens krijgen pas later te maken met een hoge energierekening. Voor variabele contracten is 1 januari meestal het moment waarop de prijzen worden aangepast. Huishoudens die een energieprijs voor langere tijd hebben vastgezet, krijgen met hogere tarieven te maken als hun contract afloopt. Maar er zijn bedrijven die de prijs nu al verhogen.

“Ik kreeg een mail met de boodschap dat mijn termijnbedrag werd verhoogd van 290 euro naar 464 euro per maand”, zegt Peter (46) uit ‘s-Hertogenbosch. Hij is klant van Vrijopnaam. “Ik schrok me rot. Ik kon het niet geloven en dacht dat het niet kon kloppen. Ik heb gebeld met het energiebedrijf. Daar kreeg ik te horen dat het wel degelijk klopt en dat de tarieven voor sommige klanten, zoals ik, met 60 procent worden verhoogd.”

Erik Wesselius denkt dat hij niet veel kan doen om zijn energiekosten te verlagen. “Wij stoken heel matig, hebben de thermostaat in de winter op 19 graden. We hebben overal dubbel glas, hebben dakisolatie, muurisolatie, onder de vloer. We kunnen niet heel veel meer doen.”

Bizar

De energiebedrijven die vóór 1 januari verhogen, zeggen dat ze geen andere keus hebben. “De prijsstijgingen zijn extreem, het is een bizarre ontwikkeling”, zegt André Dippell van energiebedrijf Om. “Normaal gesproken verhogen we de tarieven in juli en januari. We hebben de mogelijkheid om bij extreme marktsituaties tussentijds de prijs aan te passen. We proberen dat te vermijden.”

Hij is er niet zeker van dat het bij de aangekondigde verhoging blijft. “Als de markt zo doorgaat zullen we 1 januari de tarieven weer verhogen”, zegt Dippell. Omdat de prijzen op de handelsmarkt voor gas schommelen, nam hij even geen nieuwe klanten aan. “We konden vanwege de prijsschommelingen simpelweg even geen tarieven bepalen.”

Contractaanbiedingen teruggetrokken

Bas Wijnen van energiebedrijf Vrijopnaam heeft de gastarieven van klanten met een variabel contract per 1 oktober verhoogd van 91 cent naar 1,63 euro. “We zaten al in een licht stijgende markt en zitten nu in een sterk stijgende markt.” Of het bij deze verhoging blijft, kan hij niet zeggen. “Deze prijs geldt nu voor drie maanden. Dan volgen er weer nieuwe prijzen. Welke kant het opgaat weten we niet, maar we bieden nu in ieder geval geen contracten voor één jaar aan vanwege de grote onzekerheid.”

Volgens prijsvergelijker Pricewise zijn er veel meer energiebedrijven die even geen contracten afsluiten met daarin een vaste energieprijs. Het aantal contracten dat wordt aangeboden is met 70 procent gedaald.

Ook prijsvergelijker Gaslicht.com ziet dat consumenten meer bezig zijn met hun energierekening. “Tussen 27 september en nu zien we drie keer zo veel bezoekers en is het aantal overstappers gestegen met bijna 200 procent”, zegt Arnoud Timmerman van het bedrijf.