Bron: NOS

https://nos.nl/artikel/2385181-drukte-bij-plaatsing-airco-sommige-klanten-moeten-wachten-tot-na-de-zomer

Het is erg druk bij bedrijven die airco’s plaatsen en verkopen. Wie deze zomer nog een airco wil laten inbouwen, is bij veel bedrijven eigenlijk al te laat. “Als je nu een aanvraag doet, dan ben je in september ongeveer aan de beurt”, zegt Dick Reijman van branchevereniging Techniek Nederland.

Bij sommige bedrijven lukt het überhaupt dit jaar niet meer om een airco te plaatsen. “We zitten vol tot oktober en daarna moeten we weer cv-ketels gaan plaatsen”, zegt Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop. Bij het bedrijf waren juist extra mensen aangenomen. “We dachten: we kunnen de strijd wel aan, maar we zitten bomvol.”

Hoekstra ziet de vraag naar airco’s al jaren groeien. “2020 was al een recordjaar, maar dit jaar is het nóg drukker.”

Lekker slapen

Omroep Gelderland was bij een gezin in Doetinchem, dat in maart een aanvraag deed voor airconditioning op zolder. Nu is het systeem geplaatst. “Daar slapen twee meiden. Inslapen is lastig als het warm is, echt niet prettig. Nu kunnen ze straks lekker slapen”, zegt de bewoner.

Volgens Maurits Bulten van Buwegs Installatie is het ook erg druk omdat er een lange levertijd op de airco’s zit. “De productie loopt achter. Als ik er een bestel, ben ik twaalf weken verder voor ik hem heb. We zijn nu de airco’s aan het plaatsen die in december, januari en februari zijn aangevraagd.”

Overigens zijn er nog steeds bedrijven die wel leveren in de zomer. “Het is ontzettend druk. De aanvragen vliegen ons om de oren, maar we kunnen nog steeds leveren en monteren in de zomer”, zegt bedrijf BestAir uit Heerhugowaard.

Veel mensen zijn thuis gaan werken en bij veel bedrijven zal dat na corona ook doorgaan.

Volgens Reijman van Techniek Nederland willen mensen niet meer alleen koel slapen, ze willen ook dat het op hun werkplek niet te warm is. “Veel mensen zijn thuis gaan werken en bij veel bedrijven zal dat na corona ook doorgaan, dus mensen zijn aan het voorsorteren op een koele werkplek.”

Hoekstra ziet dat ook. “Vroeger werd er alleen een airco in de hoofdslaapkamer geplaatst. Tegenwoordig hebben mensen het er vaker voor over om ze ook in de slaapkamers van kinderen te doen, in de werkkamer en soms zelfs in de woonkamer.”

Veel mensen zijn daarnaast vanwege corona gaan investeren in hun huis, omdat ze geen geld uitgaven aan de horeca of vakanties. “Ze hebben geld voor luxere dingen, zoals dus airco’s of een waterontharder”, zegt Bulten.

Mobiele airco’s

Ook mobiele airco’s zijn populair. “We zien nu al dat er afgelopen twee weken zo’n zes keer zo veel airco’s en ventilatoren verkocht werden als in de twee weken ervoor. Met de stijgende temperatuur verwachten we dat er komende dagen nog meer besteld worden”, zegt een woordvoerder van Coolblue.

Bol.com laat weten dat ook daar de verkoop toeneemt. “Maar het is niet zo dat we niks meer op voorraad hebben. We werken ook samen met heel veel partners dus er is altijd nog wel wat te koop.”