Het klinkt misschien gek, maar een airco als verwarming in de winter is een keuze die steeds meer mensen maken. Een airco staat er natuurlijk om bekend dat het uw woning in de zomer lekker kan verkoelen, maar de meeste airco’s kunnen tegenwoordig ook uw woning verwarmen in de winter. Een airco maakt daarbij gebruik van elektriciteit waardoor u ook door middel van zonnepanelen uw woning in de winter energieneutraal zou kunnen verwarmen. Klinkt ideaal toch?

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Airco’s werken hetzelfde als een warmtepomp. Een airco die uw huis kan verwarmen is in feite een lucht-warmtepomp. Om te koelen onttrekt een airco warme lucht van binnen en voert het deze af naar buiten. Bij verwarmen met een airco in de winter werkt dit eigenlijk net andersom. Bij het buitendeel wordt er warmte uit de buitenlucht onttrokken, wat vervolgens naar het binnendeel wordt vervoerd die ervoor zorgt dat de warme lucht wordt verspreid in uw woning. Ook bij koude buitentemperaturen is dit mogelijk. De airco gebruikt omgevingslucht om mee te verwarmen, waardoor verwarmen met een airco wordt gezien als duurzame, energiebesparende en milieuvriendelijke oplossing.

Wat is het verbruik van een airco als verwarming?

Maar wat verbruikt zo’n airco eigenlijk als het wordt ingezet als verwarmer? Een ding is zeker: met een airco bent u goedkoper uit dan met gas. Of- en hoe u kunt besparen op uw gasverbruik is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan bijvoorbeeld de COP waarde, de prijs voor elektra en gas, maar ook het type airco dat u gebruikt en het vermogen daarvan. U kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen in te zetten om hiermee energie op te wekken die u weer kunt gebruiken voor uw airconditioning.

Airco combineren met zonnepanelen

Omdat een airco op elektriciteit werkt is het combineren van uw airco met zonnepanelen een interessante optie. Logischerwijs gaat uw elektriciteitsverbruik hiermee omhoog, maar uw gasverbruik gaat hiermee omlaag. Dit extra stroomverbruik is goed te compenseren door ervoor te kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen en het extra energiegebruik hiermee op te vangen. Als u nog geen zonnepanelen op uw dak heeft liggen, is dit zeker een goede reden om dit wel te laten plaatsen.

Airco als hoofdverwarming: ervaringen

Over het algemeen zijn de ervaringen van een airco als hoofdverwarming zeer positief. Niet alleen omdat het veel geld kan besparen en milieuvriendelijker is, maar ook omdat het algemeen gezien een comfortabele manier van verwarmen is. De warme lucht die uit de airco komt stijgt op, waardoor uw hele huis verwarmd kan worden. Ook kan met een airco de luchtverdeling bepaald worden door de luchtkleppen die op een airco zitten, waardoor de warme lucht op de gewenste plekken kan komen. Een nadeel waar u rekening mee dient te houden is dat verwarmen met een airco kan zorgen voor drogere lucht in uw woning. Dit is echter wel weer positief als u last heeft van vochtige ruimtes/schimmel in huis.

Een airco gebruiken als verwarming

Bent u op zoek naar manieren om uw huis te verduurzamen en is duurzaam verwarmen een van de eerste stappen die u wilt ondernemen? Dan is een airco als verwarming een goed eerste stap. Een airco gebruiken als verwarming is een milieuvriendelijke manier waarbij er bestaande warmte aan de lucht wordt onttrokken. Met een airco als hoofdverwarming maakt u uw woning toekomstbestendig, draagt u uw eigen steentje bij aan een wereld die energiezuinig is en kunt u flink wat geld besparen op uw energierekeningen elke maand. Schaf nu uw airco aan bij BestAir.